3.) TOPLOTNE ČRPALKE

V osnovi se Toplotne črpalke uporabljajo za ogrevanje Tople sanitarne vode in Ogrevanje. Pomembno je učinkovitost delovanja v hladnih dni, hrup, ki ga povzroča kompresor, stroški vzdrževanja, krmiljenje in regulacija (t.i. dodatna oprema). Delovanje TČ je enako v primerjavi z hladilnikom, vendar gre tu za obratni proces – pretvarjanje toplote v toploto, stranski produkt pa je hlad.


TČ za ogrevanje sanitarne vode

V podjetju Eksolar to rešitev priporočamo, ko sprejemnikov sončne energije ni mogoče vgraditi, ko je potreba po hlajenju določenih prostorov ali pa zaradi želje investitorja. Njen izkoristek – Grelno število je okoli 3, kar pomeni da pri porabi 1 kW električne energije proizvede 3 kW toplotne energije. To velja seveda ob idealnih pogojih - toploti okolice cca. >20°C.

TČ za ogrevanje

Poznamo različne TČ, ene izkoriščajo toploto okolice, druge toploto zemlje in tretje toploto vode iz bližnjega vira. Slednje imajo tudi največji izkoristek, manj Toplotne črpalke zemlja/voda, najbolj potrošne pa so TČ zrak/voda.

Omejitev toplotne-črpalke voda-voda je, da rabimo vodni vir z dovolj močnim pretokom vode, težava pri toplotnih črpalkah zemlja-voda pa je lahko velikost parcele kjer so položeni zemeljski kolektroji, saj mora biti ta površina vsaj 2x večja kot velikost ogrevanega objekta.

Cena toplotnih črpalk voda-voda in zemlja-voda je visoka in previdni moramo biti glede ekonomičnosti nakupa napram cenejšim inverterskim toplotnim črpalkam zrak-voda.

Pri toplotnih črpalka je potrebno poznati posamezne specifike različnih proizvajalcev, saj vsi sistemi niso primerni za vsako hišo. Večina jih je primernih za nizkotemperaturno – talno ogrevanje, v naši ponudbi pa imamo tudi TČ primerne za radiatorsko ogrevanje.

V podjetju Ekosolar se trudimo izbrati naj primernejšo rešitev za dani objekt in želje investitorja.
Zastopamo proizvajalce TČ: Daikin, Mitsubishi, Toshiba in Termotehnika.